Új kenyér

Az új évet új kenyérrel kezdjük :) A blogon van már fenn egy kenyérrecept. Tulajdonképpen nem sok változás van ahhoz képest - itt található -, annyi mindössze, hogy az élesztő cukor helyett mézben fut, és a só pontos adagja is fontos. Annyira finom, anya mostanában mindig így csinálja. Szinte csemegeként esszük, olyan finom íze van így :)


Hozzávalók:
  • 90 dkg liszt (~ 1 kg)
  • (ebből 30 dkg teljes őrlésű)
  • 7 dl víz
  • 2 ek olaj
  • 1 élesztő (5 dkg)
  • 1 ek só (1,5 ek)
  • 1 ek méz
Kimérünk 7 dl langyos vizet. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az 1 evőkanál mézet, a sót, olajat, teljes őrlésű lisztet, és minden egyéb "adalékanyagot"- diót, szezám-, lenmagot, őrölt lencsét*, stb... amit szeretnénk bele tenni, kivéve a fehér lisztet. Amikor felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá a fehér lisztet és félkeményre gyúrjuk, majd pár percig dagasztjuk. Meleg helyen kellni hagyjuk, legalább egyszer kelljen a duplájára, de ha van idő, akár 2-3-szorosára is kelhet, attól még jobb lesz. Sőt, ha nagyon sok időnk van, többször is megkeleszthetjük, közben mindig jó alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk. Végül formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Negyed óra kelés után előmelegített sütőben - a kenyér nagyságához képes 40-50 perc (1 óra) alatt közepes lángon megsütjük (sütőtől függ, én 210-220 fokon sütöttem).

*Egyik ismerősöm készíti úgy a kenyeret, hogy tesz bele darált lencsét - a kenyér teljesértékűségéhez segít, jó fehérjepótlás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések