Házi kenyér

Hozzávalók
  • 1 kg liszt (teljes kiőrlésű is) +/- 10 dkg
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl víz
  • 1 ek só
  • 1 kk cukor
A vízben az élesztőt 1 ek cukor segítségével felfuttajuk. Hozzáadjuk a kétféle lisztet (nagyjából 30% teljes kiőrlésűt, és 70% sima  fehér lisztet szoktam) és a sót. Rugalmas tésztát gyúrunk. Ha ragad, még lisztet keverjünk bele, ha nem áll össze, még vizet, vagy olajat. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük. Ez bármeddig ismételhető, annál lazább lesz a tészta. Végül formázzuk, a tetejét bevagdossuk, és tepsiben 15 percet kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig közepes lángon sütjük.

A tészta tetszőlegesen bővíthető: szezámmag, lenmag, dió (durvára darálva nagyon szeretjük benne), túró, búzacsíra-pehely, búzakorpa, olaj (omlósabb lesz) ...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések