Házi kenyér
Hozzávalók
A tészta tetszőlegesen bővíthető: szezámmag, lenmag, dió (durvára darálva nagyon szeretjük benne), túró, búzacsíra-pehely, búzakorpa, olaj (omlósabb lesz) ...
- 1 kg liszt (teljes kiőrlésű is) +/- 10 dkg
- 5 dkg élesztő
- 6 dl víz
- 1 ek só
- 1 kk cukor
A vízben az élesztőt 1 ek cukor segítségével felfuttajuk. Hozzáadjuk a kétféle lisztet (nagyjából 30% teljes kiőrlésűt, és 70% sima fehér lisztet szoktam) és a sót. Rugalmas tésztát gyúrunk. Ha ragad, még lisztet keverjünk bele, ha nem áll össze, még vizet, vagy olajat. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük. Ez bármeddig ismételhető, annál lazább lesz a tészta. Végül formázzuk, a tetejét bevagdossuk, és tepsiben 15 percet kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig közepes lángon sütjük.
A tészta tetszőlegesen bővíthető: szezámmag, lenmag, dió (durvára darálva nagyon szeretjük benne), túró, búzacsíra-pehely, búzakorpa, olaj (omlósabb lesz) ...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése