Paradicsomos műhúsgolyó
Szója golyók:
- 10 dkg szójagranulátum
- 10 dkg rizs (száraz)
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek szejtánpor (búzasikér)
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 tojás
- só
Paradicsomszósz:
- 1 l paradicsomlé
- 5 ek olaj
- 4 ek liszt
- só, cukor ízlés szerint (1 kk só, 1 ek cukor)
Főtt krumpli (ehhez 3 közepes)
A szójagranulátumot sós vízbe áztatjuk 10 percre, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Összekeverjük a rizzsel, liszttel, zsemlemorzsával, szejtánporral (ez fogja majd jól összefogni) apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a tojással. Megsózzuk, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk belőle. Forrásban levő sós vízbe tesszük. addig főzzük, amíg a rizs megpuhul - érdemes kb. 10 perc múlva szétvágni egyet ellenőrzés céljából, és folytatni a főzést, ha még nem jó. Amikor elkészült, kivesszük a vzből, lecsepegtetjük.
Egy edényben az olajat és a lisztet összekeverjük, elkezdjük melegíteni, folyamatos keverés mellett rántást készítünk. Ha már kezd barnulni a liszt, fokozatosan felöntjük a paradicsomlével, sóval, cukorral ízesítjük ízlés szerint. Felforraljuk (én még tettem bele egy kis vízben elkevert kukoricakeményítőt, hogy sűrűbb legyen, mielőtt felforrt).
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, majd keszűrjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése