Almás kalács

Újra egy almás recept. Ízletes, puha, és reggelire tej mellé nagyon kellemes ébresztő. Tésztája a kenyértől csak az olaj(elhagyható) és a cukor/méz hozzáadásával különbözik. Érdemes a kenyér gyúrásakor dupla adagot készíteni, összegyúrás után kettévenni és az egyik részhez cukrot/mézet keverni. Így lesz kenyerünk is és édes ízek is :) A töltelék bármilyen formában variálható - túrós, meggyes, diós stb.

Hozzávalók
  • édes kelt süteménytészta:
    • 50 dkg liszt (teljes kiőrlésű is)
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl víz vagy tej
    • 0,5 dl olaj
    • 10 dkg cukor vagy méz
    • csipet só
    • (fél citrom reszelt héja)
     
  • 50 dkg alma
  • 4 ek búzadara
  • cukor
  • fahéj
Elkészítjük a tésztát: langyos vízben vagy tejben az élesztőt cukor segítségével felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha ragad, még lisztet adjunk hozzá, de ne legyen túl kemény. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

Az almát a magházától megtisztítjuk és apró kockákra daraboljuk. (Nem szükséges meghámozni, így több vitaminhoz jutunk.) Megszórjuk a búzadarával, fahájjal. A cukrot vagy a mézet csak közvetlenül a tésztára terítés előtt keverjük hozzá. 

Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, két részre osztjuk és mindkettőt lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, fél centi vastagra. A középső harmadra terítjük a tölteléket. A két oldalát így is ráhajthatjuk az töltelékre (ha vízzel megkenjük a felülre kerülő tésztarész szélét, sütés közben nem fog szétnyílni). Ha rácsos süteményt szeretnénk, késsel a két szélét 1 centis távolságban bevagdossuk. Kissé átlósan ráhajtjuk a töltelékre. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 10 percig nagy lángon, majd még kb. fél órán keresztül közepes lángon sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések