Magvas zsemle

Csomagolt ebédre készültek ezek a zsömlék. Sajttekercs-szelettel és zöldséggel megtöltve ezüstpapírba csomagolva mehet is a hűtőbe - következő napi hidegélelem :)

Hozzávalók
  • kenyértészta-alap: 
  • 50 dkg liszt (teljes kiőrlésű is)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • cukor 
  • magvak (szezám-, napraforgó- lenmag, dió)
Az élesztőt egy kevés cukorral langyos vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olajat, lisztet, sót, és a magvakat. Formázható tésztává gyúrjuk. Érdemes sokáig dagasztani, kidolgozni, sokkal puhább lesz. 1 óra alatt meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. Újra összegyúrjuk, és kisebb ökölnyi golyókat szaggatunk belőle. Golyókat formázunk belőlük, majd kissé ellapítjuk és a tetejét bevagdossuk. Szórhatunk rá magokat - ekkor érdemes tojással vagy vízzel lekenni. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk kb. 2 cm távolságra egymástól. Előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt nagy (később közepes) lángon megsütjük.
 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések